Iedere dag papadag

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 00:00

Ineens was het iedere dag papadag, hoe gek is dat? Tussen alle andere blogs over het Coronavirus, lees je hier mijn ervaringen. Hoe gaan wij hiermee om? Is het te doen/regelen? Of is het allemaal gewoon echt niet mogelijk? De gastouder dicht, papa die thuis moet werken en mama die dat niet kan omdat ik in het ziekenhuis werk, wat een gedoe!

GEEN HANDEN MEER SCHUDDEN
Al een tijdje volgde ik het nieuws over het Coronavirus in Italië, tsja wie niet toch? Net iets meer toen de eerste besmettingen ook hier in Nederland aan de orde kwamen en er steeds meer over gecommuniceerd werd in het ziekenhuis waar ik werk. Het begon natuurlijk allemaal heel rustig, geen handen meer schudden, iets wat eigenlijk in ons DNA zit moesten we afleren. Bij iedere patiënt die ik binnenriep op de poli waar ik werk als doktersassistente moest ik mijn handen op de rug houden om toch niet in de fout te gaan. Gelukkig hielpen de mensen erg mee, handalcohol werd een nog grotere vriend dan die al was en handschoenen die we toch al in veelvoud gebruikten worden nu toch nog iets vaker gepakt.

 

GASTOUDER DICHT EN NU?

de maatregelen werden steeds iets meer, tot het RIVM (terecht naar mijn mening) ook de scholen en de kinderopvang gebood dicht te gaan, dit was te verwachten, maar toen het toch echt zo was, moesten wij toch even gaan nadenken, hoe gaan we dit doen? Ik heb een 'vitaal' beroep net als veel andere ouders. Eerst was er de regel dat alleen ouders die beiden in een vitale sector werken nog gebruik mochten maken van opvang, gelukkig werd dit versoepeld voor veel ouders dat deze mogelijkheid er ook is wanneer er maar 1 ouder is die in 1 van deze sectoren werkt, je moet er dan wel zelf alles aan gedaan hebben om opvang elders te regelen. Bij ons was de mogelijkheid er dat mijn man thuis ging werken met de nodige aanpassingen van dien. Dus laptop op tafel en regelmatige meetings/skypegesprekken met een tweeling op schoot is voor mijn man nu de orde van de dag. Eerlijk het lijkt mij soms heerlijk om eens in pyama te beginnen en relaxed op te starten, maar dat is vrij lastig als je in de zorg werkt! Al had ik 1 ochtend op staan voor het nakijken van een aantal protocollen en die heb ik wel lekker thuis uit zitten pluizen, ik had al een VPN verbinding wat het allemaal wel wat makkelijker maakte. 

 

IEDERE DAG PAPADAG 

Ik moet dagelijks aanwezig zijn in het ziekenhuis, behalve op mijn vaste mamadag, wekelijks neem ik deze op wat erg fijn is. Nu moet ook papa hier aan geloven. Dit is voor allemaal wennen, voor papa, voor de boys en ook een beetje voor mama, al scheelt het wel wat ren en vliegwerk in de ochtend als papa ze ook kan aankleden wanneer ik al weg ben en volgens mij vinden de boys het stiekem ook allemaal wel leuk! Gelukkig zit het weer mee en is spelen in de tuin, een rondje op de fiets of lekker even naar het speeltuintje op het dorp vaste prik.  We proberen op een dag vrij altijd veel buiten te zijn met de jongens, maar houden er natuurlijk nu ook rekening mee dat we niet naar drukke speeltuinen gaan of  drukke plekken, dat komt wel weer, voor nu is het aanpassen en rekening met elkaar houden. Mijn man gaf aan er ook wel aan te kunnen wennen zo een papadag (of mag ik dat niet zo noemen?) al geeft hij ook aan het  lekker te vinden om weer aan het werk te gaan, maar er wordt zeker nagedacht of er een mogelijkheid in zit voor een vaste thuiswerkdag. Laten we eerlijk zijn, het hele Corona gebeuren zet aan tot nadenken en relativeren, kunnen we dingen anders doen of houden we alles het zoals het is? 

DRUKKER

Op dit moment komt er veel op mijn man neer, omdat ik dagelijks aanwezig moet zijn in het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken worden waar mogelijk omgezet naar telefonische consulten en operaties/behandelingen die niet spoedeisend zijn worden uitgesteld. Door deze maatregelen wordt het op de polikliniek waar ik werk een stuk rustiger in de werkzaamheden, waardoor er mogelijkheden zijn om ons als doktersassistenten ook in te zetten op de afdelingen die nu een stuk zwaarder belast worden. Voor nu heb ik aanstaande donderdag mijn eerste dienst om mee te gaan helpen op de spoedeisende hulp. Of dit vaker gaat gebeuren is afwachten wat de komende tijd gaat brengen, maar ik heb zo een vermoeden van wel. 

 

DOORBETALEN VAN DE GASTOUDER

Over het doorbetalen van de gastouder/kinderopvang is veel te doen geweest, want ja je neemt nu geen diensten af, maar betaald wel door. Ik vond het eigenlijk vanzelf sprekend, want we krijgen ook de kinderopvangtoeslag en daarbij zou ik het fijn vinden als deze hele crisis voorbij is dat onze boys weer lekker terug kunnen naar hun vaste plekje! Ze hebben het daar zo naar de zin en voelen zich thuis. Daarbij laten wij ze ook echt met een gerust hart achter. Toch is het fijn dat afgelopen vrijdag het nieuws naar buiten kwam dat de eigen bijdrage wordt vergoed door de overheid (in ieder geval tot 6 april) en wij dus niet de hoge kosten voor kinderopvang daadwerkelijk kwijt zijn.

 

#FLATTENTHECURVE

Iedereen kent inmiddels de #flattenthecurve wel denk ik? Dit is dan ook echt heel belangrijk, zodat de zorg door kan draaien zonder volledig overbelast te raken. Iedereen doet zijn best om zich aan de maatregelen van het kabinet te houden Het is rustiger op straat en in de winkels, maar toch ben ik nog vol verbazing als ik hele gezinnen de supermarkt binnen zie komen lopen, dan denk ik dit kan toch ook wel zonder dat het een uitje met  het hele gezin moet zijn? Op mijn Instagram had ik een mooi gedichtje van Lentezoet geplaatst, zij zegt eigenlijk als we allemaal ons gezonde verstand gebruiken komen we hier goed doorheen, zo denk ik dus ook. Het hele Corona gebeuren gaat echt nog wel een tijd duren, maar uiteindelijk wordt alles weer normaal.

 

Hoe gaat jullie hiermee om? Hebben jullie de thuiswerkdagen verdeeld? Of gaan de kids toch naar een opvang/school? Ik ben benieuwd, laat het maar weten in een reactie! 

Liefs Amy 

 

Rating: 5 sterren
1 stem

'[ M O M O F T W I N S ] 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.