3 tips om jouw peuter beter te laten eten (gastblog by Zahra)

Gepubliceerd op 2 mei 2020 om 20:36

3 TIPS OM JOUW PEUTER BETER TE LATEN ETEN

Door Zahra | Als ouder krijg je er op een bepaald moment bijna altijd mee te maken: slechte eters. Vooral wanneer de kinderen nog klein zijn is dat vaak een grote frustratie. Want ja, ze moeten toch iets binnen krijgen om goed te kunnen groeien?! In dit artikel deel ik drie tips hoe je met slechte eters om kunt gaan.

 

1. LET OP JE TAALGEBRUIK
De basis voor een goed eetpatroon leg jij zelf. Hoe benader jij eten en hoe modeleer jij goed eetgedrag? Onze kinderen absorberen alles wat ze ons zien doen en zeggen. Het zou niet moeten zijn: je krijgt iets ‘lekkers’ wanneer je jouw groente hebt opgegeten. De groente zelf dient benaderd te worden als lekkers. Snoep, ja, op z’n tijd mag dat best. Maar dat het een lekkere traktatie is… dat bepaal jij zelf. Probeer op fruit en groente te snacken. Geef gezond voedsel ook aantrekkelijke benamingen, zoals: lekkere wortel en paprika frietjes. Heerlijke komkommer chippies. Hoewel het misschien onnatuurlijk lijkt is het ook effectief om wanneer je zelf snackt te zeggen: ‘Oh, deze wortelfrietjes zijn zo heerlijk’. Of: ‘Ik heb echt trek in paprikafrietjes’. ‘Mmm, groente en fruit zijn toch wel mijn favoriet’.

 

2. LAAT JOU KIND (SOMS) MEEHELPEN IN DE KEUKEN
Wanneer jouw kind in de keuken meehelpt, dan is de kans groot dat hij/zij er ook van wil proeven wanneer het eten klaar is. Immers, hij/zij heeft het ‘zelf’ gemaakt. Laat jouw kind ook bijvoorbeeld eens kiezen tussen twee gerechten die je toch al van plan was te maken. Bijvoorbeeld: ‘Zullen we vandaag stamppot of tajine eten?’ Als je een reactie krijgt als: ‘Ik wil patat’, of een ander gerecht dat je niet van plan was te koken dan zeg je dat dit de keuzes zijn voor vandaag. En dat patat op het menu staat van een andere dag. Wanneer het kind dan een bepaalde maaltijd kiest is de kans ook groot dat het ervan zal eten.

 

3. MAAR ER GEEN STRIJD VAN
Probeer er echt geen strijd van te maken. Dit kan ik niet genoeg benadrukken. Want zoals je zelf misschien al hebt mogen ervaren, die strijd zul je toch nooit winnen. Jouw kinderen verhongeren écht niet. Als je bijhoudt wat ze op een dag eten, dan zul je zien dat ze genoeg binnenkrijgen. Afhankelijk ook van de periode waarin ze zitten hebben ze meer of minder voedsel nodig. Wanneer je er een strijd van maakt dan geef je jouw kind een bepaalde soort macht. Het gaat dan niet meer om het eten zelf, maar wordt onbedoeld een machtsstrijd. Het zijn geen bewuste processen, maar wel processen die je zou willen vermijden.

Tot slot, lieve ouder, het komt écht goed. Immers, met jou is het uiteindelijk toch ook goed gekomen?

Veel liefs,
Zahra


Zahra is mama van een peuter en lifestyle blogger bij www.trustlikethebirds.com.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

[ M O M O F T W I N S ]


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.