De warboel van verlofdagen, wat kan nu wel en wat niet?

Gepubliceerd op 8 maart 2020 om 09:00

WAT NU?

De afgelopen 2 weken hebben wij vaak een beroep moeten doen op onze ouders, want onze jongens werden om de beurt ziek. Ik schreef al eerder dat het allemaal niet zo lekker liep door tandjes, hier kwam een oorontsteking bij Valentijn uit en een keelontsteking bij Lucas arme mannetjes! Ze kregen allebei een antibioticakuur voor een week. Mijn man en ik hebben de keuze gemaakt fulltime te blijven werken, maar wat dan als je kindjes ineens ziek zijn en je hebt niemand in de buurt die het voor je kan opvangen? Ik ben hier al een keer ingedoken toen ik nog bevallingsverlof had, ik moest namelijk al vrij snel nadat de boys eindelijk thuis waren weer gaan werken. Na wat speurwerk bleek ik meer rechten te hebben dan er werd gezegd. Maar op dat stuk verlof kom ik nog terug, waar heb je nu recht op wanneer je kindje(s) ineens ziek zijn en jij aan het werk bent?

CALAMITEITENVERLOF

Allereerst is het het calamiteitenverlof, dit is zoals de naam al vermeld alleen geldig bij een calamiteit. Wij werden gebeld door de gastouder dat het echt niet ging met Lucas en dat hij een temperatuur had van 39,8 graden, dit was niet goed. Mijn man heeft toen eerst oma gebeld en de huisarts waar wij pas om 17.00 uur terecht zouden kunnen. Oma heeft Lucas opgehaald, zodat wij niet direct naar huis hoefden te gaan. Maar wat nu als oma niet had gekund? Dan heb je dus recht op het calamiteitenverlof, dit mag dan alleen door je werkgever geweigerd worden, wanneer het werk dit toe laat, anders mag en kan dit verlof dus niet geweigerd worden. Tijdens dit verlof is er een volledige doorbetaling van je loon. Je meldt het aan je leidinggevende wanneer je dit verlof nodig hebt  (in mijn geval kwam mijn teamleider hier zelf mee toen ik belde over Lucas, hoe fijn is dat?) en hoelang je denkt dat dit verlof gaat duren, dit moet wel een redelijk verzoek zijn. Je werkgever mag ook vragen aan jou om aan te tonen dat dit verlof daadwerkelijk nodig is. 

KORTDUREND ZORGVERLOF

En wat nu als je kleintje een aantal dagen thuis moet blijven en je hebt niemand die dan kan oppassen? In ons geval hadden we gelukkig de oma's die gelijk zeiden breng hem maar hoor en daar worden ze normaal al heerlijk vertroeteld, maar als je ziek bent nog een beetje extra (alsof dat nog kan).  Maar heb je dus geen oma of iemand anders in je omgeving die je kan helpen met de opvang van je kindje(s) dan is er ook nog het kortdurend zorgverlof. De vraag is dit zo snel mogelijk te melden bij je werkgever. Aan kort durend zorgverlof zit wel een maximum aantal uren en mag je maximaal 2 keer je aantal werkuren per week opnemen in 12 maanden, even een voorbeeld: ik werk  36 uur x 2 = 72 uur. Tijdens het kortdurend zorgverlof betaald je werkgever tenminste 70% van je loon uit, is dit minder dan het vastgestelde minimumloon, dan wordt dit aangevuld tot het minimumloon. Wordt je zelf ziek tijdens dit verlof dan meldt je dit aan je werkgever en kan je zorgverlof stop worden gezet. 

 

LANGDUREND ZORGVERLOF

Langdurend zorgverlof dien je 2 weken tevoren schriftelijk aan te vragen bij je werkgever, ook aan dit verlof zit een maximum wat je per 12 maanden kan opnemen, namelijk 6 keer je aantal werkuren per week, in mijn geval zou dit dit dus 6 x 36 = 216 uur zijn. Je werkgever is tijdens dit verlof niet verplicht je loon door te betalen, maar als dit in je CAO anders is geregeld, dan is wat in de CAO staat op jou van toepassing, kijk hier dus goed naar. 

OUDERSCHAPSVERLOF

Dit is in principe niet bedoeld voor wanneer je een ziek kind thuis hebt, maar je mag en kan het er wel voor gebruiken. Ouderschapsverlof mag opgenomen worden tot de kinderleeftijd van 8 jaar is bereikt. Je werkgever mag dit in principe alleen weigeren als het bedrijf hierdoor in de problemen komt. 

 

MINDER WERKEN

Natuurlijk heb je ook nog de optie minder te gaan werken, dit gaat ook in overleg met je werkgever. Ik zou hier zelf niet zo snel voor kiezen, 1 omdat ik mijn werk echt heel leuk vind en 2 ik ben iemand die van regelmaat houd en door fulltime te werken heb je een duidelijk ritme. Een dag thuis is voor mij soms echt heel pittig, omdat ik dan een soort van mijn regelmaat kwijt ben. De jongens hebben dan wel een ritme op deze dag, maar zelf ben ik echt zoekende. 

WAAR VIND JE DEZE INFO?

Ondanks dat er veel info te vinden is over dit onderwerp wilde ik er toch een blog over maken, de informatie die ik hier heb gegeven heb ik van verschillende sites gehaald, kijk hiervoor bij de consumentenbond of bij de rijksoverheid. Naar mijn idee zijn dit de sites met de meest betrouwbare en meest recente informatie over dit soort onderwerpen. 

BEVALLINGSVERLOF BIJ PREMATURE GEBOORTE VAN KIND(JES)

Ik zou hier nog op terugkomen. Na de geboorte van onze jongens werd ik na een paar dagen al gebeld door het UWV met de mededeling dat mijn verlof werd ingekort, ik was immers al bevallen. Feitelijk was ik nog niet eens met verlof en onze kindjes moesten nog tot de uitgerekende datum in het ziekenhuis liggen. Het kwam er dus op neer dat wanneer zij thuis zouden komen ik na 2 weken alweer moest gaan werken. Dit zag ik echt niet zitten en was er flink van ontdaan. Ik ben toen op onderzoek uitgegaan en het blijkt dat er sinds 2015 een wet is die ervoor zorgt dat ouders van prematuur geboren kinderen langer verlof krijgen, helaas blijkt ook dat er een maas  in de wet zit waar een uitkeringsinstantie zoals het UWV dankbaar gebruik van maakt en waar tot op de dag van vandaag niets mee gedaan kan worden. Je merkt misschien dat het mij nog steeds hoog zit, maar gelukkig kreeg ik de volledige medewerking vaN de bedrijfsarts en mijn leidinggevende en mocht ik nog wat langer thuis blijven, met name vanwege het verwerkingsproces. 

Hebben jullie wel eens bijzonder verlof nodig gehad? Of zijn jullie bekend met een premature geboorte waardoor je ook met andere verlofregelingen te maken kreeg? Laat het weten in een reactie hieronder! 

 

Liefs Amy

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

[ M O M O F T W I N S ]


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.